PODIJELI

Troje ih je još u kritičnom stanju nakon što su u sebe unijeli misteriozan bijeli prah koji je stigao poštom na ime neke druge osobe. Svih devetero je zatim patilo od napada, paralize i halucinacija, piše BBC.

Šta je poznato?

Prvi testovi navode na zaključak da se radi o skopolaminu, lijeku na recept koji je postao ozloglašen kao droga za silovanje.

Petero turista su Francuzi, dvoje Nijemci, jedan Italijan i jedan Marokanac, i starosti su između 21 i 25 godina. Bili su smješteni u kući kod gradskog Viktorija parka kada je stigao paket adresiran na prijašnjeg stanara. Odlučili su otvoriti paket i unutra pronašli bijeli prah, zamotan u komad papira s natpisom ‘scoop’, ispričao je lokalnim medijima jedan od turista, čije ime je Simone.‘Scoop’ bi moglo značiti skopolamin. Vjerujući da se radi o kokainu, podijelili su prah u devet doza i ušmrkali ga u nos, ali su uskoro postali paralizirani te nisu mogli pozvati pomoć.

– Bili smo potpuno nemoćni, nismo mogli ništa napraviti – rekao je Simone.

Pomoć je pozvana tek kada se drugi stanar, koji je u međuvremenu bio u noćnom izlasku, vratio kući. Komšije pričaju kako su s užasom gledali kako turiste na nosilima iznose iz kuće, neke u nesvjesti, a neke staklenog pogleda dok su patili od napadaja.

U kakvom su stanjui?

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Troje, dvoje Francuza i jedan Nijemac, i dalje su na odjelu intenzivne njega na aparatima, rekao je doktor Dejvid Mekketčon (David McCutcheon) iz hitne službe Kraljevske bolnice u Pertu.

– Siguran sam da bi neki od tih ljudi i umrli bez liječničke intervencije – rekao je, dodavši kako je svih devet dovedeno u bolnicu “u stanju izrazitog delirija”.

– Halucinirali su, srca su im užurbano kucala, nekoliko smo morali staviti u medicinski induciranu komu za njihovu vlastitu zaštitu i stvarno ne mogu dovoljno jako naglasiti u koliko su lošem stanju bili – dodao je on.

Šef policije Geri Badž (Gary Budge) rekao je kako je ovaj incident ukazao na ozbiljne rizike koje predstavlja uzimanje nepoznatih tvari, radilo se o zabranjenim drogama ili lijekovima na recept.

Kokain je zakonom zabranjen u Australiji, te savezni i državni zakoni predviđaju kazne za posjedovanje, korištenje, proizvodnju i prodaju droga.

Šta je  skopolamin?

Skopolamin je poznat  i kao “vražji dah”. Koristi se, između ostalog, ako je osobi zlo, pati od bolesti kretanja ili gastrointestinalnih bolova. Najčešće nuspojave uključuju pospanost i isušena usta. No, u većim količinama može izazvati i halucinacije, iziritiranost, napade i nesvjesticu.

U kriminalnom miljeu ovaj se lijek koristi zbog njegova svojstva ublažavanja otpora, te tako stvara ‘zombije’ sa umanjenom sposobnosti pamćenja što se događa. Koristi se pri pljački, seksualnim napadima, silovanju i kidnapiranju. Kriminalno korištenje ove supstance najčešće je povezano s Kolumbijom, gdje se dobiva od drveta borrachero koje raste u divljini sjevernih Andi. U Kolumbiji se svake godine dogodi nekih 50.000 incidenata povezanih s ovom tvari.

Izvor: Avaz.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here