PODIJELI
Josip Broz Tito

Josip Broz Tito

Titova ulica se nalazi na Čukarici, tačnije u Železniku, a u lazarevačkom naselju Dudovica je Titov park.

Sve ostale ulice posvećene Brozu u ostalim beogradskim opštinama, zovu se – Maršala Tita. Jedna takva nalazi se u surčinskom naselju Dobanovci, kao i u Meljaku, naselju koje pripada opštini Barajevo. Dve su na Paliluli – jedna u centralnom delu opštine, a druga u naselju Slanci.

Tabla u Ulici maršala Tita

Foto: Zlatko / Wikipedia Tabla u Ulici maršala Tita

U Grockoj se, međutim, nalazi čak osam ulica Maršala Tita! U naseljima Umčari, Zaklopača, Leštane, Brestovik po jedna, a u Kaluđerici i Boleču po dve (razlikuju se jer je uz naziv ulice dodata i napomena, recimo, “prvi prilaz”, “treći prilaz”).

Trenutno su sve ulice koje nazivom upućuju na Broza “pogurane” na periferiju grada, dok je takva saobraćajnica do 1992. povezivala Slaviju i Terazije. Nakon toga je preimenovana u Srpskih vladara, a danas je znamo pod imenom Kralja Milana.

U CENTRU GRADA NEMA PONAVLJANJA

Opšte odredbe o imenovanju ulica, trgova i zgrada na teritoriji grada Beograda, za početak prave jednu izrazitu distinkciju – da li je opština periferna ili centralna. Naime, o utvrđivanju naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta na području gradskih opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica odlučuje Skupština grada Beograda na predlog Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova Skupštine grada Beograda, uz saglasnost ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave.

Na području ovih opština dve ili više ulica i trgova ne mogu imati isti naziv.

Krunska ulica je najčešće menjala ime

Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija Krunska ulica je najčešće menjala ime

Kada su u pitanju Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin, o nazivima ulica i trgovima u ovim područjima odlučuje lokalna samouprava. Dve ili više ulica i trgova mogu imati isti naziv kao u prvobitno navedenim gradskim opštinama, s tim što na području svake od ovih gradskih opština, dve ili više ulica odnosno trgova ne mogu imati isti naziv.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here