PODIJELI

alt alt

Otvaranjem ambasade u Jeruzalemu Trump je ostvario svoje najspornije vanjskopolitičko obećanje, ne osvrčući se na međunarodno protivljenje i palestinski gnjev.

Uoči i tokom svečanosti u Jeruzalemu, kojoj su prisustvovali i Trumpova kći Ivanka i nje suprig Jared Kushner,  u Pojasu Gaze su u izraelskoj vatri ubijena najmanje 52 Palestinca, u najnovijem nizu protesta nazvanih “Veliki marš povratka”, rekli su bolnički izvori. Riječ je o najsmrtonosnijem danu u izraelsko-palestinskom sukobu od 2014.

Bolnički izvori u Gazi objavili su da je među njima šestoro djece mlađe od 18 godina i da je 2,400 prosvjednika ranjeno, od čega 450 mecima.

“Danas ispunjavamo obećanje dato američkom narodu i dajemo Izraelu isto pravo kao i svim drugim zemljama, pravo da biraju svoju prijestolnicu”, rekao je ambasadork SAD-a David Friedman na početku svečanosti.

Predsjednik Donald Trump je u ciničnoj videoporuci sudionicima rekao da SAD ostaje potpuno predan pronalaženju trajnog mirovnog dogovora između Izraelaca i Palestinaca.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

(Izvor:slobodna-bosna.bA)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here