NIJE NI LUD, NI ZBUNJEN… Pogledajte kako zarađuje `Fufe` i čime se bavi! (FOTO

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Najšira publika ga zna kao smotanog Fufeta iz serije «Lud, zbunjen, normalan» i Džakovića iz «Vojne akademije».

Ipak, Branko Janković, pored odličnih glumačkih rola, zbog kojih je postao omiljen kod režisera, ali i publike, u rodnom selu Gunjaci (Srbija) bavi se kozarstvom i ima farmu sa 150 koza rase alpina, od čijeg mlijeka proizvodi sir, kajmak i surutku, a proizvode izvozi na četiri kontinenta.

Bukvalno između dvije pozorišne predstave ili snimanja, Janković juri do Gunjaka kod Valjeva da roditeljima pomogne u brizi o kozama, ali i da organizira preradu mlijeka od kojeg prave ne samo sir i kajmak, već i surutku u prahu pod brendom neobičnog imena – «koza nostra», koju prodaju na četiri kontinenta..

– Živo je u ovom periodu godine na farmi na kojoj imamo 150 koza – one se jare, na svijet dolaze mladi jarići. Već stotinu se ojarilo u mom prisustvu. Ovaj posao me, zapravo, najbolje odmara i ispunjava između napornih proba. Želio sam da pomognem roditeljima, kako bi od napornog i poštenog seljačkog rada počeli i da zarađuju. Nije mi teško da budem ovdje ni kada su poljski radovi, od oranja do košenja i baliranja sijena, dok sam marketing preuzeo na sebe. Pošto je roba sve traženija, povećali smo broj koza i izvjesno je da ćemo farmu još povećavati – izjavio je Branko.

Iako je upotreba kozjeg mlijeka i sira u ishrani neuporedivo manja u odnosu na kravlje mlijeko i sir, proizvodi iz domaćinstva Jankovića, koji su već prepoznati kao zdrava hrana, veoma su traženi na regionalnom tržištu.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Uz to, liofilizovanu kozju surutku u prahu Branko izvozi u nekoliko evropskih zemalja, Australiju i Ujedinjene Arapske Emirate, a kontingent «koza nostre» uskoro treba i put Kanade.

– Ova surutka je ljekovita i pomaže djeci oboljeloj od bronhitisa ili koja imaju lošu krvnu sliku i slab imunitet. Konzumiraju je i sportisti, jer obiluje vitaminima, proteinima i aminokiselinama. Jedna mjerica liofilizovane surutke jednaka je decilitru sveže nepasterizirane, ali ovaj proizvod iz kojeg je u procesu liofilizacije izvučena voda, garantira da su sačuvani svi hranljivi sastojci. Sve, naravno, počinje od mlijeka. Koze hranimo sijenom sa obližnjih planina u kojem je čak 180 različitih biljaka, poput onih ljekovitih kao što su divlja nana, kantarion i hajdučka trava, pa se sve to prenosi i na mlijeko – objašnjava glumac i farmer.

Iako izgleda da je posao dosta lakši od zemljoradnje, pogotovo jer su Brankove alpinejedne od najmlječnijih rasa i nisu zahtjevne za gajenje, on objašnjava da ni početak biznisa u kozarstvu nije lak.

– Prije svega, ne treba dozvoliti da se sirovina proda za malo novca. Sa gotovim proizvodom i dobrim brendom može mnogo više da se zaradi. Sela u valjevskom kraju su opustjela, a gazdinstva su jeftina, tako da svako sa voljom i idejom može sebe da pronađe, da radi i zaradi – poručuje Janković.

Branko Janković je igrao i u velikom broju drugih filmova i serija, po čemu je prepoznatljiv među domaćim gledaocima. Zanimljivo je da je njegovo gajenje koza poslužilo scenaristima da jednu kozu uvedu i u «Vojnu akademiju», gdje je njegov lik Džaković gaji u Beogradu, pošto mu ju je ostavio otac.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *