PODIJELI
Više ne morate okopavati vaš cvijetnjak

Koliko puta vam je dosadilo okopavati vaš vrt, naročito u vremenu jakih kiša u kombinaciji sa sunčanim danima, što rezultira ubrzan rast trave i korova. Malč je rjepšenje da konstantno imate uređen i dekorisan cvijetnjak ili vrt. Proizvod namijenjen za upotrebu u hortikulturi i vrtnom dizajnu.  Dekorativni malč  su bojeni komadi drveta odnosno kockice koje pored estetskog imaju i praktičan učinak. Razgradivost i jednostavnost postavljanja kao i premještanja na neku drugu lokaciju čine ovaj proizvod neizostavnim u dekoraciji svih uređenih površina. U tehnologiji bojenja se koriste organske boje koje nisu štetni za okoliš, ljudsko zdravlje i  ne nanose nikakvu štetu biljkama pri razgradnji.

Malč treba postavljati poslije sadnje biljaka ili prije nicanja korova ili temeljito treba očistiti površinu koju ćemo zastirati od trave i korova (počupati).  Debljina sloja treba da bude u rasponu od 5 do 10 cm(u zavisnosti od namjene). Radi sprečavanja mogućeg truljenja ili inficiranja stabla biljke u dijelu oko stabla malč mora biti udaljen min 2 cm. Period do potpune razgradnje malča je max 5 godina, a nakon toga se mogu nanijeti novi slojevi po želji a u zavisnosti od debljine sloja nerazgradjenog malča.

Dekorativni malč ima veću primjenu na zelenim površinama ali veliki značaj mu se poklanja u biodekoraciji enterijera.

Kora četinara se koristi najčesće u borbi protiv rasta korova a čine ga mljevene odnosno drobljene kore Bora, Jele i Smrče. Zbog prisustva visokog nivoa eteričnih ulja njena je trajnost u funkcionalnom i dekorativnom smislu duža nego kod ostalih tipova malča.

Idealan je za zastiranje ravnijih površina, parkova, obdaništa, cvijetnih gredica i grobnih mjesta na kojima postiže pun funkcionalni kao i dekorativni efekt. Takodjer se koristi kao gazište na modernim relax stazama u hotelima, banjama, odmorištima itd.

Malč se takodjer koristi i za uređenje pješačkih relax staza, dječijih igraonica na otvorenom, tobogana, grobnih mjesta, cvijetnih lijeha u parkovima, banjskim i planinskim šetalištima. Efekat koji se postiže u tim uslovima je vrhunski. Svaki ljubitelj prirode koji je bar jednom šetao stazom od malča će reći da je to posebno iskustvo.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here